Ljudska pesem je nedvomno ena od najpomembnejših sestavin ljudskega izročila, je najstarejši del kulturne dediščine slovenskega naroda in predstavlja našo identiteto. Prizadevati bi si morali, da pesem postane vrednota, predvsem, kadar gre za ohranjanje naše identitete.

In za to si na srečo prizadeva veliko število različnih skupin, ki skrbijo za to, da ljudske pesmi ne bi šle v pozabo.

Nekaj takih skupin smo lahko videli in slišali tudi v Novi vasi pri Markovcih v petek 28.oktobra 2016 na že 5.srečanju  ljudskih godcev in pevcev pod naslovom »Godemo in pojemo v korantovi deželi«. Srečanje sedaj že tradicionalno organizira Hišni ansambel DU Markovci s podporo in pomočjo društva upokojencev. Pred polno dvorano je nastopilo 13 skupin ljudskih godcev in pevcev iz sosednjih in tudi malo bolj oddaljenih krajev. Predstavili so se z zelo bogatim in pestrim programom pesmi in melodij.

Nastopajoče skupine so ponovno oživile delček naše bogate kulturne preteklosti iz katere izhajamo in smo z njo tesno povezani.  V ljudski  pesmi je preprost človek dajal duška svojemu veselju, šegavosti  in  razposajenosti,  pa  tudi  svojo  žalost  in  gorje  je  odel  v  pesem.  V pesmi    se  je spominjal prijetnih in hudih časov.  Starejši so ob poslušanji obujali spomine na mladost in običaje s katerimi so pesmi tesno povezane, mlajši pa so mogoče nekatere pesmi slišali prvič in iz njih lahko razbrali kako so živeli njihovi starši, pa tudi dedki in babice. Verjamemo, da so obiskovalci odhajali z prijetnimi občutki v srcih in nasmehi na obrazih.

Upamo in želimo, da bi članom naše domače skupine – Hišnemu ansamblu DU Markovci, še dolgo služilo zdravje in moči in bi nas še dolgo razveseljevali z prelepimi ljudskimi pesmimi in melodijami, ter da bi organizirali še kako podobno srečanje.

Hišni ansambel se zahvaljuje vsem, ki so kakorkoli pomagali in prispevali za organizacijo srečanja.

Srečanje je povezovala Irena Pukšič, dogodek pa je posnela SIP TV, fotografije z srečanja pa bodo na razpolago na internetni strani www.dumarkovci.si.